Seguidors

dilluns, 25 de març del 2019

TOT SE'N VA EN ORRIS. novembre 2018










El títol de la primera novel·la de l’autor africà Chinua Achebe és extret d’un vers de Yeats, poeta que admirava pel seu amor per la llengua.
 El que se'n va en orris en aquesta novel·la és la cultura ancestral d'un poble africà, Umuofia, ubicat en l'actual Nigèria. Chinua Achebe ens descriu l'estructura social, la relació amb l'entorn i les creences dels igbo, el seu clan. Tot això desapareixerà per l'acció dels colonitzadors, missioners, soldats o administradors, que s'apropiaran del territori i imposaran la seva cultura i la seva religió. 
La novel·la s’estructura al voltant de la tragèdia personal de l’heroi, Okonkwo, indissociable de la historia del clan amb els seus conflictes, creences, ritus i celebracions.
Achebe ens explica les dramàtiques conseqüències del pas dels europeus per Àfrica amb una prosa viva i acolorida.



Albert Chinualumogu Achebe [1930-2013] va néixer a Ogidi, Nigèria, trenta anys abans que el país obtingués la independència de l’imperi britànic. Va assistir a l’escola occidental dels missioners, però paral·lelament va rebre la cultura tradicional Igbo del seu clan. Durant la seva estada a la Universitat va renegar del seu nom britànic, Albert, i va reprendre el seu nom igbo, Chinualumogu, Chinua, per abreujar.
Ha estat ambaixador de la cultura africana arreu del món, denunciant els estralls que hi han provocat el colonialisme i les injustícies racials. En literatura ha qüestionat la visió d’Àfrica dels escriptors blancs, per exemple la que descriu J. Conrad en El cor de les tenebres.
Achebe té un destacat paper en el naixement de la literatura africana moderna. El seu primer llibre Things Fall Apart, Tot se’n va en orris, és una de les novel·les més llegides del segle XX. La lectura d’aquesta novel·la és básica en moltes escoles d’Àfrica i en molts països de llengua anglesa.

2 comentaris:

  1. El llibre de Chinua Achebe es extraordinari, aixi com la fotografia de portada. Per entendre millor la dominació exercida sobre africa, suggereixo llegir els llibres sobre aquest continent del periodista i viatger Javier Reverte, (cap parentesc amb arturo Perez Reverte). El sueño de Africa, caminos perdidos....

    ResponElimina
  2. Gracies Carme per la teva recomanació. A mi també em va agradar molt el llibre, que ens dona a coneixer i reflexionar sobre altres cultures molt diferents a la nostra.

    ResponElimina

comentaris