Seguidors

dilluns, 25 de març del 2019

ELS DESORIENTATS. desembre 2018








Encara que en cap moment Maalouf diu on passa l'acció, sabem que ens parla del seu país, del Líban. Els temes que planteja, però, són aplicables a qualsevol altre lloc. És possible la convivència entre persones de creences diferents en un mateix territori? És insoluble el conflicte entre les tres religions monoteistes que fa tants segles que existeix en molts llocs del planeta i sota diferents formes? És possible recuperar els amics de joventut si entremig hi ha hagut una guerra en la qual s’ha estat en bàndols oposats? Podem dir que els que no volen participar en un conflicte violent i deixen el país són uns traïdors? Aquestes són les principals preguntes que es planteja l'autor. No en donarà la resposta.

El punt de partida del llibre és la proposta de retrobament del grup d'amics de l'època universitària, molts dels quals van marxar a l'exili per fugir de la guerra. A partir d' aquí, l'autor explica les seves trajectòries vitals que representen opcions polítiques i religioses molt diverses i, en alguns casos, molt allunyades. 

L’ autor també ens planteja la desigualtat entre els sexes a través de les dues dones del grup. Els triomfadors han estat els homes. La carrera de les dones ha estat frustada o sotmesa a la del marit.



La forma de la narració és interessant. L’autor utilitza la primera persona quan el personatge narrador escriu el seu diari i la tercera persona quan el narrador participa de l'acció. Això ens dona dos punts de vista diferents de la història, el subjectiu del protagonista i l’objectiu de l’autor.




Amin Maalouf va néixer a Beirut l'any 1941. Va estudiar economia política i sociologia a la Universitat de la seva ciutat. Als 22 anys començà a treballar com a corresponsal del diari An- Nahar pel qual viatjà a llocs diversos, com Vietnam o Etiòpia. A causa de la guerra civil libanesa, es va exiliar a Franca al 1976.

3 comentaris:

  1. M'agraden els llibres que parlen d'altres cultures, de paisos i religions diferents,i aquest es un d'ells. A mes s'afegeix el tema de com evoluciona la amistat de joventut a partir de situacions crítiques.

    ResponElimina
  2. m'ha agradat. però m'hauria agradat que l'autor hagués indicat el país on transcorre la historia.

    ResponElimina
  3. per cert, "les creuades vistes pels àrabs" d'Amin Maalouf, es un llibre molt interessant

    ResponElimina

comentaris