Seguidors

dilluns, 25 de març del 2019

MAGDA. febrer 2019








Meike Ziervogel, l’autora de Magda, ens apropa al coneixement d’un personatge i d’uns fets històrics, els últims dies de la família Goebbels al búnquer de Berlín, d’una manera molt personal i creativa. Difícil treball perquè ens narra uns fets ja coneguts, estudiats i analitzats per diferents autors, sense caure en llocs comuns ni crear estereotips. La seva escriptura és imaginativa i àgil dins d’un marc claustrofòbic i real.

Magda és narrada des de dos punts de vista diferents i antagònics. La visió de la mare recorda la difícil infantesa de la filla en un país que surt de la Gran Guerra, entre pobresa, austeritat i manca d’afecte familiar. Creix en internats sòrdids i la seva sexualitat té un aprenentatge malsà. Aquí l’autora ha sabut reflectir l’ambient depressiu i sense esperança del període d’entreguerres i la buidor anímica que hi ha en Magda.

L’altra visió és la de la filla. És la part més lluminosa del llibre, encara que succeeix dintre de l'ambient claustrofòbic del búnquer; se’ns mostra el creixement ple d’il·lusions i d’incerteses de l’adolescent que es confessa a través d’un diari personal. Allí veiem l’expressió dels seus sentiments, dels seus dubtes, de l’amor als pares amb les seves contradiccions i de la confiança en un futur que veu a prop junt amb el noi que estima.

Veiem com el personatge de Magda va evolucionant, subjugada pel Fuhrer se sent cridada per un sentiment quasi religiós. L’Esperit Sant (Hitler) l’ha penetrada. Tot té un significat. És un Déu en el que creu i no es qüestiona res. La seva salut és feble , patint cefalees contínues però la seva fe en la doctrina és passional

Llibre que ens parla de la manca d’afecte, dels prejudicis, de l’adoctrinament i del patiment que porta focalitzar la ment en un sol objectiu, obviant la complexitat del què és la vida. Magda, a pesar del rebuig que ens provoca el personatge, n’és una víctima més. L’ autora ens ha sabut commoure i a la vegada horroritzar.

Meike Ziervogel, (Alemanya,1967) és autora i editora. La seva primera novel·la va ser Magda que va quedar finalista al Guardian’s Not the Booker Price i llibre de l’any 2013 de l’Irish Times, de l’Observer i dels lectors del Guardian. Escrita originalment en anglès ha estat traduïda a diverses llengües.

2 comentaris:

  1. Una novel·la basada en fets reals i de tan real que es et fa pensar en la naturalesa humana, en les seves les seves necessitats afectives, d'autoestima que poden portar a cometre accions irreparables.

    ResponElimina
  2. A mi Magda, una historia fins un punt novellada, ben treballada, m'ha apropat a l' horror

    ResponElimina

comentaris