Seguidors

dijous, 17 d’octubre del 2019

DEFENSA CERRADA, Petros Markaris, nov 2019







“Defensa cerrada “ és la segona novel·la de la saga del tinent Jaritos, de Petros Márkaris, on descobrim els entrellats de corrupció fiscal que hi ha en els negocis d’oci nocturn de la ciutat.
La novel·la està ambientada a la populosa Atenes, molt lluny de l’admirada ciutat clàssica. Els fets succeeixen en una ciutat caòtica en el seu desenvolupament urbanístic, els col·lapses circulatoris són continus, hi ha vagues de treballadors molt sovint, la sanitat pública està en fallida ,l’emigració, sobretot albanesa, malviu en barris perifèrics i els polítics viuen pendents de les seves quotes de popularitat seguits per la premsa que no analitza sinó que vomita la notícia.
En aquest context desenvolupa la seva feina  el comissari Jaritos, un home políticament incorrecte, d’una moral incorruptible, adust i irònic, respectat pels seus companys i obstaculitzat en la seva feina pels seus caps. El seu refugi el troba a casa on la lectura dels diccionaris li aporten la precisió i seguretat que no troba en el seu treball diari, i la cuina senzilla i tradicional que li prepara la seva dona li dóna el màxim plaer.
Markaris coneix bé la societat i la ciutat que descriu, inclús físicament, les seves incursions  en cotxe es poden seguir de manera fidedigna amb un mapa de carrers al davant.
La novel·la té un argument que et desperta interès fins al seu desenllaç, però el més destacable és el marc on el situa i la caracterització dels personatges que descriu:la seva dona, la filla, els seus ajudants ...i la comprensió final per les debilitats humanes de les quals investiga les seves conseqüències. Novel·la negra amb tots els seus ingredients
Coetani de Vazquez Montalban i Andrea Camilleri han conformat tots tres un tipus de narrativa arrelada a les terres mediterrànies, on la cuina, el paisatge, les relacions humanes i la crítica social són l’embolcall en el qual es presenta l’acció

Petros  Márkaris neix a Estambul l’any 1937 i viu a Atenes des de l’any 1965 desprès d’haver estudiat ciències econòmiques a Viena i Sttugart. És guionista de cinema i s’ha dedicat també a la traducció, però és conegut sobretot per les seves novel·les de gènere negre protagonitzades  pel comissari Kostas Jaritos, on introdueix de manera habitual elements d’anàlisi i crítica de la societat grega.    

iMMA ROE